fbpx Scroll to top

Kalmar Vatten – reportage

På Kalmar Vatten fokuserar man på energieffektiva lösningar i alla sina inköp, dit hör även valet av fukthantering. Okontrollerad fukt har tidigare ställt till med både korrosion och mögel.

Ett 90-tal anställda på Kalmar vatten förser kommunerna Kalmar och Torsås med ca 18 000 m3 vatten per dygn. 2016 påbörjade man även vattenförsörjning till delar av Öland, som lider av brist på färskt dricksvatten på grund av utebliven nederbörd. Lastbilar med dricksvatten korsade sundet medan man byggde en vattenledning mellan ön och fastlandet, vilken invigdes i juni 2016.

Samtidigt invigdes också nyrenoverade Läckeby tryckstegringsstation, men redan efter någon månad i drift fick man problem med korrosion på de nya komponenterna.

– På rören kunde man se hur fukt från luften kondenserade och det rann vatten överallt, berättar Johan Westin, driftledare på Kalmar vatten.

Man beslutade att omgående ta kontroll över klimatet. Sedan september skyddas de nya komponenterna, till ett värde av 700 000 kr, av en FLEX-avfuktare som man köpt av Airwatergreen för 30 000 kr.

– Nu är där snustorrt, bekräftar Johan. Eftersom vi hade lagt ner mycket tid och pengar på att fräscha upp och modernisera Läckeby tryckstegringsstation så ville vi såklart hålla stationen i bra skick.

Man hade i Läckeby också stött på svartmögel, vilket är den farligare typen av mögel. Genom att med hjälp av smart avfuktning ta klimatet utanför det så kallade mögelindexet Lim 1 så lades möglet latent och man kunde sedan enkelt torka bort mögelfläckarna.

Nästa steg i samarbetet blir att installera FLEX-avfuktare i anslutning till en ny sodaberedning man bygger under 2017, därefter ämnar man installera Airwatergreens större avfuktare REX i den intilliggande pumpsalen.

– Energikostnaden är en av de största utgifterna vi har, så vi letar energieffektiva lösningar i alla inköp som vi gör. Det är viktigt att alltid försöka minska sina egna klimatfotspår, avslutar Johan.

https://airwatergreen.com/wp-content/uploads/2017/06/Kalmar-vatten-reportage.pdf

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.