fbpx Scroll to top

Kraftringen: “Vi vill erbjuda en säker arbetsplats”

Kraftringens fjärrvärmenät består av sammanlagt 105 mil ledningar som förser Lund, Lomma, Dalby, Genarp, Eslöv, Klippan, Ljungbyhed och Östra Ljungby med värme och varmvatten.

En läcka kan få förödande konsekvenser, därför är det viktigt att hålla nätet i bra skick“, säger Mats Lindholm, arbetsledare på Kraftringen Lund.

NÄTET FRÅN 1965 ÄR ett av de äldsta i Sverige. Flera studier har kommit fram till att det bästa vore att bygga bort de kammare där problemen och riskerna är som störst, men på grund av de höga underhållskostnaderna finns inte ekonomi till detta.

– Det är ett moment 22. Pengarna vi hade behövt för att bygga bort kamrarna har gått åt till att underhålla dem, förklarar Mats.

Sedan mars 2016 skyddas fjärrvärmekamrarna av en ny teknik. Det är Uppsalaföretaget Airwatergreen som med dess världspatenterade avfuktningsteknik lyckats reducera mängden fukt i luften, så att korrosionsförloppen avstannat.

– Den kritiska gränsen för korrosion går vid 60 % relativ luftfuktighet. Håller man utrymmena under det så avstannar korrosionen, förklarar Airwatergreens forsknings- och utvecklingschef Fredrik Edström.

Kraftringen och Airwatergreen utformade tjänsten ”Torrt klimat”. Den innebär att Kraftringen överlåter ansvaret för klimatet i kamrarna till Airwatergreen mot en fast månadskostnad.

– Det här gör att vi inte behöver binda något kapital. Vi får en faktura varje kvartal och Airwatergreen sköter resten. Förutom att sänka luftfuktigheten förser Airwatergreen oss med data över hur kamrarna mår, vilket förenklar planering av underhållet, säger Mats.

Han lyfter också att de som verkar i kamrarna har fått en bättre arbetsmiljö.

– Det handlar inte bara om underhållspengarna vi sparar in på detta. Vi vill erbjuda en säker arbetsplats för de anställda som är nere i dessa kammare dagligen – något som vi nu tack vare ”Torrt klimat” äntligen lyckats med!

https://airwatergreen.com/wp-content/uploads/2017/04/Kraftringen_Airwatergreen_Torrt-klimat_Reportage-ilovepdf-compressed.pdf

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.