fbpx Scroll to top

Världens Fest

2-4 juni genomfördes ”Världens fest” – ett årligt återkommande arrangemang inom Svenska kyrkan. Tusentals vallfärdade till Västerås för att lyssna på föreläsningar och delta i olika aktiviteter. Årets upplaga handlade bland annat om att uppmärksamma vattenbristen i världen – något som det svenska innovationsföretaget Airwatergreen tagit fasta på.

Temat för festen var ”Fri att förändra” och till Västerås kom besökare ända från Tanzania för att vara med och fira den kyrkliga gemenskapen. Under fyra dagar arrangerades seminarier, kurser, konserter med mera. Svenska kyrkans internationella arbete lät besökarna prova på att bära vatten som en symbolisk handling för alla de människor som riskerar att dö av bland annat bristen på rent vatten. För varje meter besökarna bar vatten så skänkte Airwatergreen 1 kr. Totalt samlades 40,000 kronor in.

Under snart två års tid har företaget skänkt pengar genom Svenska kyrkans Internationella arbete till ett flyktingläger på Afrikas horn där vattenbristen är stor. Företaget har även låtit deras kunder vara med på resan.

– Våra avfuktare producerar i snitt 5 liter vatten per dygn. Vi har skänkt pengar som kan motsvara samma mängd dricksvatten som samtliga av våra maskiner producerat de senaste 18 månaderna. I år utmanade vi också våra kunder att haka på och skänka, något som uppskattats hos alltifrån små kyrkliga församlingar till stora VA-bolag, berättar Airwatergreens Carl-Henrik Tibblin.

Airwatergreen bildades 2009 med visionen att bota dricksvattenbristen i tredje världen. Med hjälp av företagets världspatenterade teknik kan man effektivt utvinna vatten direkt från luften oavsett vart på planeten man befinner sig. Deras nystartade systerbolag Drupps deltar i xprize – världens största tekniktävling. I denna upplaga slåss 99 lag från hela världen om att utvinna vatten från luften på effektivast möjliga vis.

– Konflikter, torka och brist på rent vatten är de största bakomliggande orsakerna till att cirka 20 miljoner människor nu riskerar att dö av svält. Tillsammans kan vi rädda många liv, vi finns bland annat i flyktingläger i Sydsudan, med matdistribution och vattenförsörjning i Somalia och Etiopien. Därför behövs det fler företag som Airwatergreen, som väljer att engagera sig och ge gåvor, säger Urban Jorméus, chef insamling och engagemang, Svenska kyrkans internationella arbete.”

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.